Lees hier alles
over de kleurslagen

New Hampshire blauwgetekend

New Hampshire is een fors kippenras dat in het begin van de twintigste eeuw is ontstaan in de gelijknamige Amerikaanse staat. In de jaren ’40 kwam er vanuit Europa interesse in het ras, dat zich had bewezen als een prima vlees- en legras.

New Hampshires zijn kippen met een brede bouw, een holle ruglijn en een enkele kam. Ze worden gefokt in de kleuren roodbruin, roodbruin-blauwgetekend en wit. De roodbruine kleur wordt over het algemeen beschouwd als de oorspronkelijke raskleur.

Omdat New Hampshires rustige kippen zijn die snel tam worden, worden ze ook als hobbykippen gehouden. Ook de aantrekkelijke roodbruine kleur heeft ertoe bijgedragen dat de kippen een gewild sierras zijn.

New Hampshire zwartgetekend

De New Hampshire is een fors, diepgebouwd hoen met een brede en diepe borst en een enigzins oplopende ruglijn, vol bevederd, zonder echter losvederig te zijn.

Zij houdt het midden tussen het dieprode van de Rhode Island Reds en de zeemleerachtige buffkleur van de Orpington. De haan oogt prachtig door zijn “driekleur”, dat wil zeggen dat het prachtige kastanjebruine geverderte duidelijk iets afsteekt tegen de iets lichtere kleur in hals en zadel, welke onderling ook weer iets in kleur van elkaar verschillen.