New Hampshire

Het onstaan van het ras

De New Hampshires zijn ontstaan uit de Rhode Islands Reds,
welke omstreeks 1915 uit de aangrenzende staat Rhode Island en uit het zuiden van de staat Massachusetts in de staat
New Hampshire werden ingevoerd.
We spreken dus van de Amerikaans ras dat door een aantal farmers/pluimveefokkers over een lange reeks van jaren stelselmatig werd geselecteerd op vroegrijpheid, snelle bevedering, legkracht en eikwaliteit, alsmede op weerstandvermogen tegen ziektes.
In 1935 werd de New Hampshire officieel in Amerika als ras erkend en opgenomen in de “Standard of Perfection”.
Hun komst naar Europa dateert echter pas van na de tweede wereldoorlog.

 

 

 

Beschrijving van het ras

De New Hampshire is een fors, diepgebouwd hoen met een brede en diepe borst en een enigzins oplopende ruglijn,

vol bevederd, zonder echter losvederig te zijn.
De kleur van de New Hampshire is echter uniek.
Zij houdt het midden tussen het dieprode van de Rhode Island Reds en de zeemleerachtige buffkleur van de Orpington.
De haan oogt prachtig door zijn “driekleur”, dat wil zeggen dat het prachtige kastanjebruine
geverderte duidelijk iets afsteekt tegen de iets lichtere kleur  in hals en zadel, welke onderling
ook weer iets in kleur van  elkaar verschillen.
De beenkleur is geel terwijl de  rechtopstaande
enkele kam, oor- en kinlellen frisrood van kleur zijn.
De New hampshire is winterhard en legt een mooi bruin ei van ruim 60 gram.

 

De Krielen

Ook de New Hampshire krielen kunnen zich in een toenemende belangstelling verheugen.

Zij zijn, onafhankelijk van elkaar, ontstaan in Amerika, Duitsland en Nederland met behulp van klein gebleven Rhode Island Redkrielen.
Deze flinke krielen hebben een gewicht van 1 kg, terwijl de grote Hamps tussen de 3 en 4 kg wegen. De krieleieren zijn uiteraard wat kleiner, maar komen toch altijd nog in de buurt van de 50 gram. Verder zijn de krielen in alle opzichten te vergelijken met hun grote rasgenoten en hebben het voordeel dat ze in een kleinere ruimte te houden zijn.
Een groot voordeel in een tijd waarin we steeds kleinere tuinen tot onze beschikking hebben.

Het samenstellen van foktomen

Om de New Hampshire uit één foktoom te fokken is vrijwel een onmogelijke opgaaf,omdatde standaardeisen aan de haan en de hen tegengesteld zijn, het mannelijke dier moet namelijk geen ticking in het halsbehang hebben, terwijl bij de hen deze eis wel gesteld wordt.
Alleen daarom is het vereist om Hampshire te fokken uit twee tomen, waarbij aan de haan de hoogste eisen gesteld worden.
Voor zowel de hanen- als de hennenfoktoom dient een vrijwel standaardmatige haan ingezet te worden, derhalve één zonder tekening in de hals.
Paart men deze aan hennen, die goede kenmerken hebben, doch de ticking in de hals missen, dan zal men hieruitvoor het grootste gedeelte goed getekende hanen kunnen verwachten.
Paart men een dergelijke haan aan hennen, die een goede glanzende ticking bezitten, dan zullen de meeste hennen een behoorlijke tekening laten zien,terwijl de hanen ook aanleg voor hals tekening zullen vertonen.
Het heeft geen zin deze hanen aan te houden, terwijl in feite hetzelfde geld voor hennen, die schone halzen laten zien en daaraan gepaard meestal ook te weinig vleugeltekeningen zullen bezitten.
Het is bekent dat de meeste kleine fokkers met ruimte problemen kampen, waardoor het vaak bezwaarlijk is om er twee foktomen op na te houden.
Aangezien uit het voorgaande blijkt dat uitgaan kan worden van één en dezelfde haan zou een oplossing zijn de beide foktomen na elkaar samen te stellen en derhalve tweemaal te broeden. Het spreekt natuurlijk vanzelf, dat het fokdier aan bepaalde eisen moeten voldoen.
Zij dienen levendige ogen te laten zien. Dit geldt in eerste plaats voor de haan.
Meestal heeft de oogkleur van de hennen door een straffe leg wat geleden, d.w.z. is wat bleek geworden.
Daarnaast moeten de dieren, waarmee gefokt word, krachtig en levenslustig zijn. Skelet afwijkingen mogen bij deze hoenderen niet voorkomen.
Ook dient gelet te worden op de pootkleur. Vooral de hanen moet een krachtige gele pootkleur laten zien. De kleur van de poten van de hennen heeft meestal na het leggen van een paar eieren al wat geleden.
Fouten aan kam en lellen zijn bij fokdieren zeer ernstig te nemen. Wanneer deze voorkomen, dan dienen dieren met dergelijke gebreken uiteraard buiten de foktoom te blijven.
De New Hampshire is een legvleeshoen, dat vlug bevedert, zeer vitaal is, bruinschalige eieren legt en een uitstekende legkracht bezit. Juist daarom is het een ras, dat wij een ieder kunnen aanbevelen.

                                   

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin